Kiedy kupuje się pakowaczkę, musimy wiedzieć, co akurat
pragniemy tą pakowaczką zapakowywać i jaki sposób zapakowania będzie dla nas
najbardziej sprwany. Wśród zgrzewarek termokurczliwych wyróżniamy pakowaczki
pakownia pionowego i poziomego. W obecnym felietonie zainteresujemy się
pakowaczkami pakującymi pionowo.
Elekcja typu maszyny zależy zwłaszcza od tego, co mamy
zapakowywać. Pionowe pakowaczki zastosowane są przede wszystkim do pakowania
wyrobów w proszku, m.in. w zakładach przetwórstwa spożywczego do
najrozmaitszych artykułów typu kaszki albo makaron. Ale nie tylko, możemy je
także używać do paczkowania produktów w gałęzi przemysłowej do paczkowania
malutkich produktów gatunku śrubek. Czyli zasięg przeznaczenia tego typu
sprzętów jest dość spory, ale trzeba mieć świadomość, iż służą do paczkowania
artykułów, jakie daje się wsypywać do torebki. W czasie pakowania uprzednio
zgrzewane bywa dolną krawędź saszetki, a potem poprzez dozownik wkładany jest
do torebki towar. W dalszej perspektywie torebka jest zgrzewana pionowo, a
naraz robione jest dolne zgrzewanie następnej saszetki. Znaczące zdaje się to,
iż dozownik najczęściej nie jest dodany do maszyny pakującej i powinno się
nabywać go osobno.
saszetkarki - pakowaczki pionowe
Osobnym typem pakowaczek pionowych są saszetkarki. Wyrób
jest również wrzucany w nich w pionie to woreczków, ale woreczki zamykane są
poziomo.
Akurat z wysiłkiem sobie w zasadzie wyobrazić przetwórnię
produktów do jedzenia paczkującą cukier ręcznie. Niezbędna jest maszyna
pakująca wyposażona w dozownik. Tym bardziej, że takich firmy standardowo
zapakowują duże wolumen wyrobów i ważenie i paczkowanie przez ludzi stałoby się
nadzwyczajnie kosztowne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz