niedziela, 25 stycznia 2015

Pionowe pakowaczki w pakowaniu produktów najróżniejszych dziedzin przetwórstwa




pakowaczki
Kiedy kupuje się pakowaczkę, musimy wiedzieć, co akurat pragniemy tą pakowaczką zapakowywać i jaki sposób zapakowania będzie dla nas najbardziej sprwany. Wśród zgrzewarek termokurczliwych wyróżniamy pakowaczki pakownia pionowego i poziomego. W obecnym felietonie zainteresujemy się pakowaczkami pakującymi pionowo. 

Elekcja typu maszyny zależy zwłaszcza od tego, co mamy zapakowywać. Pionowe pakowaczki zastosowane są przede wszystkim do pakowania wyrobów w proszku, m.in. w zakładach przetwórstwa spożywczego do najrozmaitszych artykułów typu kaszki albo makaron. Ale nie tylko, możemy je także używać do paczkowania produktów w gałęzi przemysłowej do paczkowania malutkich produktów gatunku śrubek. Czyli zasięg przeznaczenia tego typu sprzętów jest dość spory, ale trzeba mieć świadomość, iż służą do paczkowania artykułów, jakie daje się wsypywać do torebki. W czasie pakowania uprzednio zgrzewane bywa dolną krawędź saszetki, a potem poprzez dozownik wkładany jest do torebki towar. W dalszej perspektywie torebka jest zgrzewana pionowo, a naraz robione jest dolne zgrzewanie następnej saszetki. Znaczące zdaje się to, iż dozownik najczęściej nie jest dodany do maszyny pakującej i powinno się nabywać go osobno. 

saszetkarki - pakowaczki pionowe

 
Osobnym typem pakowaczek pionowych są saszetkarki. Wyrób jest również wrzucany w nich w pionie to woreczków, ale woreczki zamykane są poziomo.

Akurat z wysiłkiem sobie w zasadzie wyobrazić przetwórnię produktów do jedzenia paczkującą cukier ręcznie. Niezbędna jest maszyna pakująca wyposażona w dozownik. Tym bardziej, że takich firmy standardowo zapakowują duże wolumen wyrobów i ważenie i paczkowanie przez ludzi stałoby się nadzwyczajnie kosztowne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz